Vecka 13 [En osorterad härva]

 

Denna veckas blogg är en osorterad härva av andras och egna infall och tankar. Veckans bilder är förövrigt helt fristående från textsnuttarna. Jag har börjat läsa lite i en bok om min släkting Carlo och fann följande beskrivning av hans arbetsmetoder:


Så var hans föredrag. Flera bollar i luften samtidigt. Som om han strävade efter att säga flera saker på en och samma gång. Ändå var han konstigt nog enkel att förstå. Hans anteckningar var likadana. Som trassliga nystan av ord. Ingen början och inget slut. /.../ Hur gjorde ha då? Jo, blå, röda och gröna pennor, kulspets ibland, liten och stor stil, understrykningar och pilar som visade vägen. Kanske en orsak till att hans formuleringar var svåra att placera i tryckt text./.../ En förlagsredaktör talade om att en sådan text inte var att lita på. Icke trovärdig. Text i böcker borde stå på i raka rader.
Ur boken Carlo Derkert av Jan Bahlenberg sid 20


Och det är inte utan att jag känner igen mig själv. Samma nyfikenhet, samma besatthet och tankarna huller om buller. Annars tycker folk att jag är lik Carlo till utseendet. Det är jag inte alls. Smuts är inte alltid smust, brukade Carlo säga. Jord på bordsduken är smuts, men smuts på åkern är jord. Är det samma sak med konsten? Är det samma sak med konstgalleriet? Hur många frågar sig egentligen vad konstgallerist är?

 

Ett problem mindre
– Galleristen klagade på att vem som helst kallar sig konstnär i dag! Är inte det ett problem tycker du?
– Vem som helst kan skaffa sig ett konstgalleri och då får man kalla sig konstgallerist! Tycker inte du att det ett problem?
– Jag tycker att de borde ha gått minst 5-6 sexår på Konstgalleri Högskolan först? Och bo i dragiga vindsvåningar och överleva på surt rödvin, potatis och lök. De ska vara fattiga och lusiga en massa år utan vare sig ordning eller kompass. Sen är de kanske redo för att bli gallerister. På så sätt skulle vi antagligen få ett problem mindre!

Att hamna i finkan
Jag fick mail häromdagen från Markus Andersson (han med Petterson och geten) som undrade om vi inte skulle bilda en tjuvarnas fackförening. Jag föreslog ett brottsysndikat. Får se vad det kan leda till. Gå i fängelse? Men att hamna i finkan är ingen konst!

Olagligt = fult
– Men visst Connex och vi som målar har olika uppfattningar av vad som är snyggt. De säger att allt som inte är lagligt är fult. Allt som är betalt för, reklamen, är snygg. "Serko" graffitimålare DN sön 26/3

 

Vad är meningen
–Vad är meningen med konst? ( What's the meaning of art?)
– Är den inte underförstådd
? (Art goes without saying!)

Ulla Wennberg vän och konstnärskollega har skaffat sig en blogg. Inga bilder än så länge: Men vilka roliga texter! Här ett exempel:


Utmärkt svensk form
bakkantsgrått
blekt flott
noggrant mått
utmärkt
svensk

form


Jag har blivit zenbuddhist på sistone. Jag har hittat en bok som jag förälskat mig i som heter Zenmästaren Korpen och är skriven av Robert Aitken. I boken presenteras ett antal mer eller mindre obegripliga dialoger mellan mästaren Korpen och hans lärjungar som t ex Piggsvin, Uggla, Morkulla mfl. Dessa samtal mellan djuren är så kallade koaner vars syfte är att rensa ut vanetänkande. En konstnärskollega var vänlig nog att föreslå att min konst var en form av koan. Den lilla koan jag tänker citera handlar om hädelse. Om hädelse/skändning mm se vecka 6,7,8


Hädelse
En kväll frågade hackspett: "Vad är hädelse?"
Korpen sa: "Buddha Shakyamuni var en perfekt upplyst varelse."


Och så en till. Denna handlar om tvivel.


Tvivel
En dag frågade Hackspett: Ordet " Tvivel" tycks användas på ett ovanligt sätt i vår träning. Vilken innebörd ger du det?
Korpen sa: Vad är det här?
Hackspett frågade? Ja, vad är det?
Korpen frågade: Vad är det?


Ja, vad är det här! Jag hoppas att det var ett citat och inte en stöld. I vilket fall så kan jag rekommendera boken varmt. Zenmästaren Korpen av Robert Aitken utgiven på Svenska förlaget.

 

Har du synpunkter hör av dig.