Vecka 18 [Om konstbegreppet som sång av Edvard Derkert]


Veckans blogg handlar återigen om konst och konstbegreppet. Av någon anledningen kan jag inte släppa ämnet. Att ordet "konst" numera är en tomt – eller ett i bästa fall kontextbundet begrepp ger mig ingen ro. Men visst, om något ska tillskrivas att vara en social konstruktion så är det väl just konsten. Men bäst vore att lämna begreppet därhän och "get on with my life". Man kan också efter bästa förmåga tonsätta eländet; att göra visor av orden.


I förra veckan läste jag en understreckare i Svd om det utvidgade konstbegreppet av Anders Burman.(svd 23/4 -2006) Av någon anledning tänkte jag: det här borde man tonsätta. Sagt och gjort – men jag nöjde mig med de två första meningarna och det räckte till tre hela verser. Återigen igen stjäl, lånar, remidierar, approprierar jag andras material. Och jag har förstås inte frågat Herr Burman om lov. Till mitt försvar vill jag hävda att jag försöker att inkorporerar stölden som sådan i konstbegreppet och på detta sätt ytterligare utvidga själva konstkonceptet. Om vill jag vara riktigt radikal skanderar jag ljudligt: Stöld är konst. Må Gud stå mig bi. För mer om Gud och plagiarism se förra veckans blogg.


Jag är inte helt nöjd med min inspelning – jag byter spontant ut en massa ord, och texten var inte heller helt lätt att peta in i ett sångformat (jag fuskar lite i tredje versen) Så läs gärna igenom texten innan ni lyssnar på min inspelning så att ni hänger med. Ifall ni känner er sugna på att göra en bättre tonsättning – gör det och skicka den till mig. Alla bidrag publiceras omgående i bloggen


Vad är konst
text och musik Burman/Derkert


Det har sagts "vad som är vackert"
ersattes av "vad som är konst"
som den viktigaste estetiska frågan
under nittonhundratalet.


Det är en avgörande förskjutning
som kan föras tillbaks till Marcel Duchamps
undergrävande verksamhet
på nittonhundratiotalet,


när han med sina readymades
förde över vardagsföremål
som en flasktorkare eller en pissoar
från en brukskontext – till konstkontext
och kallade det för konst!

 

 

Har du synpunkter hör av dig.

 

Konsten att se, eller konstpedagogik!