Vecka 25 [om upphovsrätt – ännu en gång]

Veckans text har publicerat i tidningen Journalisten 2006. Den handlar om upphovsrätt — vilken överraskning!

Stjäl inte denna text – förbättra den!


1968 publicerade den amerikanske aktivisten Abbie Hoffman boken Steal this book Jag vet inte hur många som gjorde det – men det var en bra titel. Den här texten går inte att stjäla. Gör vad ni vill med den – skriv ut den, ge bort den eller rent av förbättra den.

Som collagekonstnär har jag ett speciellt förhållande till upphovsrätten. Min konstnärliga verksamhet bygger i hög grad på stölder och lån. Men jag har än så länge aldrig gett mig på ett originalverk, endast reproduktioner. Att gå in på Nationalmuseet och skära ut en bit av en Rembrandtmålning har liksom aldrig fallit mig in. Det fina i kråksången är att när jag skurit ut ett stycke av reproduktionen har museet fortfarande kvar sin Rembrandt. Så vad är det jag har stulit egentligen? Kopierar du denna text har jag den fortfarande kvar.

Det digitala bildarbetet har underlättat mitt "bildtjuveri". Numera skippar jag saxen: allt jag behöver göra är att trycka på cmd + C och sen cmd + V. Cut and paste. Klippa och klistra. Tja, vad ska man göra! Tillfället gör tjuven! Och handen på hjärtat – tjuvar gör vi väl alla? Den som är helt utan synd kan kasta den första stenen. Till skillnad från gemene mans stölder blir mina ibland offentliggjorda, och frågan är har jag begått en brottslig handlingen eller ej? Nej, jag tror inte det.

I upphovsrättslagen sägs det att man får "citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet. (22 §) och om "någon i fri anslutning till ett verk åstadkommit ett nytt och självständigt verk, är hans upphovsrätt ej beroende av rätten till originalverket." (3 §) Det är detta som avses med verkshöjd. Det är kopplat till begreppet originalitet. Det finns upphovsrättsorganisationer som besöker olika mediautbildningar och talar om att inte ens ett kommatecken får lånas ur någon annans verk. Detta är inte sant. Men var gränsen skall dras är svårt att veta.


Det nu jag skriver vore omöjligt utan alla böcker och tidningar jag läst. Få – om några – av mina uppslag är speciellt originella. Ingen högre verkshöjd alltså! Det blir mest en omstuvning av gamla tankar. Vi är alla återbrukare, klipp och klistrare – men vi är oftast inte medvetna om denna praktik.
Den första upphovsrättslagen kom till 1710 i England och beskrevs i lagtexten som en "An Act for the Encouragement of Learning," Det var i första hand allmänheten som skulle gynnas. Lagen instiftades pga av de ständiga "pirattrycken" vilka gjorde investeringar i tryckpressar och förlagsverksamhet osäkra. Det offentliga samtalet riskerade att avstanna, eller som man säger idag: Den tillgängliga informationsmängden krympte. För att ett samhälle ska kunna utvecklas krävs information, tillgänglig information.

Problemet är nu att vi alla tack vare den digitala tekniken har tillgång till tryckpressar, inspelningsstudios mm och inte minst ett fantastiskt effektivt och billigt distributionsnät i internet. Den första lagstiftningen var till för att hindra kommersiellt motiverad piratkopiering av böcker. Dagens ”tryckpressar” används för eget bruk och för ickekommersiell spridning. Det här en sedvänja som är utbredd och det finns inte mycket man kan göra åt saken. Att kriminalisera en miljon människor eller så är ingen bra lösning! Och snart är det böckernas tur.


Ett alternativ till den vanliga upphovsrätten är Creative commons*, en mjukare upphovsrätt. Ditt verk görs tillgängligt för allmänheten men med olika reservationer, t ex att det inte får användas i kommersiellt syfte och att upphovsmannen måste anges. Du kan också bestämma om verket endast får spridas i dess helhet eller om man kan bearbeta det. Om du vidareutvecklar ett verk så måste du enligt reglerna även göra detta tillgängligt på den kreativa allmänningen. Den här texten är skyddad enligt Creative commons. Gör vad du vill med den – men ange textens upphovsman, och vill du förbättrat den så kan vi dela på upphovsmannaskapet. Det ser jag fram emot!

 

 

 

Har du synpunkter hör av dig.