Vecka 38 [om djur och människor]

Har ni tänkt på vad smarta djur är. Speciellt män. De kan uppfinna atombomber och t.o.m abstrakta begrepp som skattereduktion och potential. De kan också måla och rita som vore de riktiga konstnärer. Men var går gränsen mellan djur (män) och riktiga djur (typ chimpanser och sälar). Enligt den kristna läran är människan skapelsen krona. Vi är inte bara guds avbild, vi vet också att dra en tydlig linje mellan djur och människa. Dvs vi har ande, själ och självmedvetande.

Det finns en stor skillnad mellan apor och människor. I bibeln finns det tydligt beskrivet att människan är Guds avbild. Också genom sin medvetenhet och förståelse för Guds ord kan människan välja att ta kontrollen över de mörkare drifterna inom henne. Saxat från ett inlägg i en dabatt på ngt diskusionfora på nätet.

Det där med ande och själ kanske kan ifrågasättas men hur är det med medvetandet. Det har visat sig att djur är mycker mer lika oss än vad vi anat. Alf Henriksson skrev en gång: Alfabetets använding anar aporna aldrig. Jag vill i denna blog bara i korthet skriva om Koko och hennes kompisar. Koko är en numera 34 gammal Gorilla som kan upp till 1000 teckenspråks-tecken och förstår ca 2000 engelska ord. Koko har ockse en blog. En bildblog

Jag har följt Koko under många år, till börja med genom National Geographic och nu på nätet. Det som är fascinerand med Koko är att hon är så mänsklig. Den mest rörande epsioden är den om Kokos kattunge som Koko döpte till "All ball" På kokos hemsida: Koko.org/foundation kan man läsa mer om Koko och köpa en massa kokorelaterade produkter, kokoböcker, kokodvd:s och kokokonst! Det är helt ok eftersom pengarna går till gorilla forskning och till gorilla räddning.

Men det var till konsten jag ville komma. Vi har kanske mer och mer accepterat att vissa primater kan vara rätt smarta, men att skapa konst är väl ändå bara männsikan förunnat. Apkonst har ställts i smyg på konstutställning, som ett skämt med den abstrakta expressionismen (tror jag!). Verket fick en positivt omnämnande i pressen till skämtarnas stora glädje och renderade recensenten hån och smälek. Recensenten var förbittrad och kände sig lurad. Men vadå lurad – antingen var tavla bra eller dålig. Men ialla fall har djurkonst ett dåligt rykte – här tycker jag djurrättsaktivisterna borde rycka ut! Och visst ser mycket av den konst apor och gorillor producerar mest ut som tidiga barnbilder. (Desmond Morris har förresten skrivet en bok som just heter apor och konst)

Jag var i alla fall och kollade in hur det går för Koko och hennes kompisar på koko.org och fann här en spännande bild av Michael – en annan gorilla. Bilden föreställde Michaels hund Apple. Verket heter Apple chace och har namngivits av Michael efter leken "jaga Apple". Se bilden i större format + en bild av hunden apple.

Nästa vecka fortsätter jag med mera tankar kring konst och djur. Har du synpunkter hör av dig.

Jag hade en gång en kompis som var väldigt pratglad. Han beklagade sig en gång över att munnen var så förfärligt liten.Men kanske är det tur att flesta tankar inte tränger ut över läpparna.
Apple chase Michael 1983, akryl på duk 8 x 10 tum