Vecka 39 [om djur och människor del 2]

Relationen mellan djur och människor har alltid fascinerat mig. Jag har gjort radioprogram om valmusik.och om "tokstollar" som försökt att kommunicera med djur, sk. interspecies communication.

Entusiasten Jim Nollman, som skapar musik med
t ex ökenråttor och kalkoner, är fortfarnde lika aktiv.I förra veckans blog nämnde jag boken Apor och Konst av Desmond Morris. När jag tänkt en stund på boken, kom jag i håg att jag faktiskt hade joxat lite med omslaget, och lite egocentriskt placerat mig själv på omslaget. Konstnären som ung apa.

Det handlar inte om att apa sig, utan om att våga se att människan även hon är ett djur, och att även en del djur har mänskliga drag (på gott och ont). Nedan till vänster ser ni min kollega Congo in action.

Antagligen bottnar min fascination för människans relation till djuren (och då främst apor) i min ungdoms läsning av Tarzan. I avdelning "ordning och oordning" [Nr: 50] finns ut utsnitt ur den första Tarzanboken där Tarzan apornas son reser sig ur sin apighet och alldeles själv lär sig läsa.

Att det här är ett kärt ämne märker jag också på att jag har en skapat en hel del apbilder; tex dp1-1.html och collage.html

Det finns också elefanter som skapar konst. På sidan the Asian elephant art and conservation project kan man kolla in och köpa elefantkonst. Elefantkonsten kostar med än min grafiska blad (obs välgörande ändamål) – och nu när det är OK att byta kön, undrar jag lite försynt och det inte är (av rent ekonomiska orsaker) dags att också byta art. Jag trivs inte som människa – jag vill bli elefant istället.

Men man kan också som Jim Nollman samarbeta och komminicera med djuren. Olly och Suzy är två konstnärer/äventyrare från London som försöker att att samarbeta med djur och natur för att skapa konst. Bla annat "bjöd" de in en haj att tugga lite på en målning. Hittar ni fler siter om "djur-konst" så hör av er.

Den nedersta bilden är en "joint venture" mellan Franz Kline och apan Congo, och med Derkert som aktiv mellanhand. En klockren Klingo.

Har du synpunkter hör av dig.

En "combined" av Kline och Congo.