Vecka 45 [om tran och mycket annat]

 

Den här veckan har jag skrivit en liten dialog tillsammans med Wikipedia. Den heter Tran och jag blev inspirerad av en text Kurt Schwitters vilken var riktad till den tyska kritikerkåren med just detta namn. Till min hjälp har jag haft svenska wikipedia.

 

TRAN


– Man säger att tran betyder så mycket. (Tran är en flottig och illaluktande olja)

– Tänk det visste jag inte. (Olja är en generell benämning på olika vätskor som är olösliga i vatten)

– Fyll då ett vanligt kuvert med tran och skicka det till din bästa vän så får du se! (det härstammar från havsdjur som valar och sälar)

– Var får man tag på tran? Köper man det på kaka eller i flytande form? (Form kan ha olika betydelser t ex Form; ett begrepp inom geometri eller gjutform, ett verktyg)

– Det var just också en fråga! Ta av dig själv! Ta av ditt överfett vet jag, (Tidigare kokade man styckade djur för att få deras tran)

– Men jag är väl ingen val. Kan jag inte transcendera till en örn istället? (Det finns ingen artikel med titeln "Trancendera")

–Nej. Men du kan bli en säl. Om du vill. Du har ju mustasch, eller hur, Det är en fråga om att vara fast i tron och fast i köttet.. (Före 1860 användes tran som olja för lampor och smörjmedel)

– Ingen dum idé, men finns det rum för tvivel? (1860 kröns Karl den XV med sin hustru Lovisa av Nederländerna)

– Ja, ca 2 kubikmeter. Räcker det? (kubikmeter, m3, är SI enheten för volym)

– Får man önska sig vad man vill? (Tran används också för tvålframställning och för kosmetiska produkter)

– I dagens situation är det dumt att avstå!(Smink eller make up är en kategori produkter som appliceras på huden)

– Då vill jag bli miljonär! (En miljonär är en person som har en förmögenhet (tillgångar minus skulder) på minst en miljon valutaenheter. Den här artkeln behöver språkvård!)

Nicole Tran Ba Vang