Vecka 47 [Inga ögon väntar mig. Eller öron för den delen! Och vad står det i bibeln egentligen!]

Ja vet inte hur många bloggare det finns, och inte bryr jag mig heller, men många är de och bloggarnas skara ökar timme för timme. Jag vet inte varför folk bloggar: Kanske är det ett sjukdomstillstånd (grafomani) som har drabbat en känslig del av normalpopulationen? (här kan jag inte låta bli att vidarebefordra att mitt stavninglexikon tycker att normalpopulationen bör skrivas normalkopulationen!!)


Det finns förstås olika sorters bloggar – fast vad vet jag, jag har knappt läst en enda, och ännu färre, om det nu är möjligt, har jag läst i deras helhet. Men om det finns många som bloggar så finns det dock ännu fler som inte läser bloggar överhuvudtaget. Vad jag vet har ingen antytt att det skulle vara ett sjukligt beteende. Man brukar tala om att bloggaren ropar i öknen, dvs att han/hon talar, inte för döva, utan för inga öron alls. Men vadå öken? Vad står det i bibeln egentligen? I Matteus 3.3 kan man läsa: Det är om honom det heter hos profeten Jesaja: en röst ropar i öknen: Bana väg för Herran, gör hans stigar raka! Och så här står det i Jesaja 40. 3-5


Hör, man ropar; »Bereden väg för HERREN i öknen, banen på hedmarken en jämn väg för vår Gud. Alla dalar skola höjas och alla berg och höjder sänkas; vad ojämnt är skall jämnas, och vad oländigt är skall bliva slät mark. Herrens härlighet skall varda uppenbarad, och allt kött skall tillsammans se den. Ty så har HERRENS mun talat.»


The voice of him that crieth in the wilderness, Prepare ye the way of the LORD, make straight in the desert a highway for our God. Every valley shall be exalted, and every mountain and hill shall be made low: and the crooked shall be made straight, and the rough places plain: And the glory of the LORD shall be revealed, and all flesh shall see it together: for the mouth of the LORD hath spoken it


Oavsett vad man tycker om kristendomen och judendomen så kan man inte låta bli att fascineras av det poetiska uttrycket i dessa bibelrader från Jesaja. I detta Bibel--citat om att"ropa i öknen" är inte detta ropande en metafor för att "spilla sin säd på hälleberget" eller för att uttrycka sig lite mer teknokratiskt för en nonkommunikativ situation. Utan det är en del av del av av ett glädjerikt och tröstande budskap av guds härlighet skall uppenbaras. Här uppträder dock en annan och mer modern metafor, nämligen "vägen" eller som det heter i den amerikanska versionen "highway". Vilket osökt får mig att tänka "The information highway". Men i den monoteistiska judiska traditionen är det bara en röst som skall höras, den från Herrens mun.


Men som man ropar får man svar. Och ropar man där inga öron finns får man heller inget svar . I öknen må man vara ensam. men väl ute på "the information highway" är ingen längre ensam. Här står andra privatprofeter, förkunnare och andra kallade och knuffas och trängs för att fånga folkets uppmärksamhet. Här är den inte en röst, inte en mun som ges företräda. Nej här babblar alla i mun på varandra – ingen lyssnar på den andre – det har man inte tid med för det gäller att behålla den skara åhörare man lyckats samla kring sig.


Och på den vägen är det. Bloggarna och hemsideskreatörer blir ständigt fler och fler och ju fler som torgför sin åsikter så blir ju det också färre som tar sig tid och intresse att att läsa den senaste bloggen. Och själv står jag där och mumlar försynt i konkurrans med de andra åsiktsmånglarna om metaforer och bibelcitat. Men som jag säger till mig själv: Keep up the good work!

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du synpunkter hör av dig.

 

Bilden i dess helhet finns längs ner på sidan!
Ett bättre sätt att påverka folk är kanske att "prata" med dem!