Vecka 49 [Om konst och hälsa]

 

Konst – da - da – vad är den bra för!


Konst och kultur är numera bra för både det ena och det andra. Sänker blodtrycket och skapar arbetstillfällen i både storstad och glesbygd. Sen finns det förstås också stora andliga värden att utvinna. Konsten är förvisso längre än livet men enligt undersökningar, som jag vagt kommer i håg, lever vi både lyckligare och längre av att umgås med konst. Motion för själen liksom. Konsten har numera blivit ett instrument för regionalpolitik och främjandet av folkhälsan. Och vad är det för fel på det då? undrar ni kanske. Vet inte riktigt, vem vill inte leva länge och lyckligt?! God konst likväl som ett gott skratt förlänger livet. Charlie Parker skrattade ihjäl sig. Vad det nu har med saken att göra. Men ändå låter, lite futtigt på något sätt. Borde inte konsten vara något annat, något högre, rent av ädlare? Vilken hopplös romantiker jag är!

 


Om det fanns ett helt ofarligt piller som förlängde livet med 50 % och maximerade lyckan (låter för bra för vara sant) skulle vi då tveka att ta pillret. Antagligen inte, men hur skulle de kännas att alltid vara maximalt lycklig? Tråkigt, antagligen. Och omänskligt! Ty att vara maximalt lycklig vore att utplåna vetskapen om döden, våran egen och andras. Och givetvis skulle kultur, kriminalitet och drogmissbruk vara ett minne blott. Ty vem behöver konsten när lyckan är som störst.


Så nu när detta livskvaltetshöjande preparat ännu ej framtagits av läkemedelsindustrin för vi trösta oss med konsten. Eller underhållningen. Spelar det någon roll vilket – bara vi för stunden kan bli förströdda och glömma bort krig och krämpor. Det är synd om människan det ansåg både Buddah och Strindberg. Buddah, som utan vidare kunde uppnå nirvana valde att stanna på jorden för. Strindberg skrev och skrev, dikter romaner, pjäser... tja varför då? Vad hade han för det? Ja, vad är konsten bra för? Bra konst kan inte fungera som underhållning, inte som förströelse utan belyser människans vistelse på jorden. The human condition. Liv, död och kärlek. Vad säger oss egentligen en vi kvadrat på en svart målarduk?


Hemsida: www.dad.se
Absolut konst
Absolut reumatism