Vecka 9 ["c'est mon dada"]

Under veckan som gått har vi i det offentliga "samtalet" gått från hädelse till smädelse och från att förundra oss över andras dåliga omdöme vad det gäller att publicera material som stöter känsliga religiösa sinnen till att häckla det som skrivits i den privata mailsällskapet kallat Elit. Det känns ju skönt att vara tillbaka i den svenska ankdammen igen. Jag vet inte om man slutat att demonstrera mot Danmark i de muslimska länderna. Antagligen så har man inte det – men nu finns det ju "viktigare" saker att bevaka i media. Själv har jag inte riktigt släppt ämnet; har just börjat läsa en bok med titeln: The ornament of the world – How muslims, jews and christans created a culture of tolerance in medivial Span. Författare: Maria Rosa Menocal. Jag får återkomma med en kortar recension – men förhoppningsvis kan vi lära oss något från denna "gyllene period" i Europas historia.


Denna veckas blogg lämnar nu ämnet "gud" och går över till något helt annat. Jag har under veckan fastnat i en målning som verkar omöjlig att avsluta. Jag har blivit en besatt digital målarkludd. Varenda pixel ska besiktigas och moduleras. Bilden består av 12400000 pixlar så ni kan förstå att det tar sin tid att få dem alla i ordning. Men det värsta är att jag är högst osäker på om min digitala målning har något konstnärligt över huvud taget. Vad är det jag håller på med? Ner i min maillåda dyker så svaret upp och svaret är: Hobby verksamhet. (jag premenurerar på ngt som heter "Om ett ord") För början har ordet betytt häst eller liten häst, gunghäst osv.* Men nu vet ju alla att en hobby är en fritidssysselsättning. Och det stämmer ju inte i mitt fall – jag målar ju dygnet runt. Men jag hittade också en annan intressantare betydelse: aktiviteter som egentligen inte leder någon vart. Ni kan se några detaljer ut den 12400000 pixel stora bilden och döm själva om jag målat in mig i ett hörn. Det här inte min stil – jag vill jobba fort och är i allmänhet inte intresserad av att skapa det "stora mästerverket". Jag är i ställer involverad i en bild(ningsprocess där jag då och då tar ett snapshot för att dokumentera vad jag sysslar med.

 

Men man arbetar på olika sätt. Jag kan inte undanhålla ett litet utdrag av en intervju med serietecknaren Fabian Göransson (Galago 1/06). Fabian som kan vara rätt intensiv går på om olika förhållningssätt till skapande.

Det finns två slags energier att jobba med, det finns sexualdrift och dödsdrift. Gunnar Lundkvist, eller Åsa Grennvall, jobbar med dödsdriften, och det sipprar ut få, koncentrerade svarta serier som vatten. Jag jobbar med sexualdriften, libido, och producerar mindre koncentrerade serier som är lättare och fler./.../ Skillanden mellan dödsdriften och sexualdriften är som skillnaden att skjuta pricksäkert med prickskyttekarbin och att skjuta med en kulspruta och hoppas att något skott träffar rätt. Liv Strömquist och Martin Kellerman ritar också med sexualdriften. Det handlar inte ett dugg om självömkan. Det måste vara penetrerande och omslutande på en och samma gång. Det måste vara som en sexakt, man ske inte vet vem som är vem.....Äh Fan vad det är roligt att prata.

(Vilken härlig svada!)


I vanlig fall skjuter jag vilt med min digital kulspruta - men nu oroar jag mig att jag håller på att skriva på ett lurigt avtal med energibolaget "Dödsdrift". Hörde förresten på sportteve en replik som klart och tydligt placerar in ishockeyn inom området för sexualdriften. "Rakt in i köttet. Pang på bara". Jag hade inte kunnat säga det bättre.

Intressant är att ordet dada även är förknippat med ordet hobby. Det följande är ett citat från min hemsida. Apart from my acronym Dada is in french, a child's word for a horse. Some believe it originates from Romanian artists Tristan Tzara and Marcel Janco's frequent use of the words "da, da", meaning "yes, yes" in the Romanian language. Others believe that a group of artists assembled in Zürich in 1916, wanting to form a movement, chose a name at random by stabbing a French-German dictionary, and picking the name that the point landed upon. French also has the colloquialism "c'est mon dada" meaning "it's my hobby".

 


 

Har du synpunkter hör av dig.